AEO

Vanuit Dutch Compliance Group bieden we u ondersteuning bij de implementatie van de AEO vergunningen. 

De AEO Vergunning (Authorised Economic Operator) is een vergunning die door de Douane wordt afgegeven aan bedrijven die internationaal actief zijn. Een AEO vergunning biedt bedrijven voordelen in het internationale handelsverkeer, zo worden ze bijvoorbeeld minder streng gecontroleerd bij grensoverschrijdende handel waardoor het oponthoud bij grenzen afneemt.

Om de status van Authorised Economic Operator te krijgen moet een bedrijf aan een aantal veiligheidscriteria voldoen. Deze criteria zijn gebaseerd op het DWU en de bijpassende toepassingsverordeningen.

Er zijn drie soorten AEO-certificaten:

Vergunning AEO-douanevereenvoudigingen AEO-C

Vergunning AEO-veiligheid AEO -S

gecombineerd vergunning douanevereenvoudigingen/veiligheid

Faciliteiten van certificaat

De mate waarin een bedrijf faciliteiten krijgt bij controle is afhankelijk van het soort certificaat. Het vergunning is in de hele Europese Unie geldig.

Sinds de introductie van het AEO-certificaat kent de douane twee goederenstromen: goederen van gecertificeerde bedrijven en goederen van niet-gecertificeerde bedrijven. De faciliteiten die samenhangen met het AEO-certificaat zijn:

 • minder fysieke- en documentcontrole
 • voorrang bij controles
 • de houder van een certificaat kan vragen of een controle op een bepaalde plaats kan plaatsvinden

 

Vanaf 1 juli 2009 krijgen de houders van de certificaten Veiligheid en het gecombineerde certificaat Douanevereenvoudigingen en Veiligheid extra faciliteiten:

 • ze krijgen vooraf een kennisgeving over controles
 • ze hoeven minder gegevens te verstrekken in aangiftes
Jasper consultant Dutch Compliance Group

Waarom Dutch compliance group?

Waarom zou u DutchComplianceGroup inschakelen voor de aanvraag van uw AEO-Certificaat?

Aanvraag bij douane

De aanvraag van een AEO-certificaat moet worden ingediend bij de Douane. Voordat de aanvraag ingediend wordt dient de aanvrager een self-assessment te hebben gedaan, waarbij het bedrijf zichzelf op risico’s beoordeelt. De Douane toetst de aanvraag vervolgens op onder andere de volgende punten:

 • Het self-assessment door het bedrijf
 • Opstellen van de risico analyse (bijlage 2 van de Guidelines)
 • Opstellen van de questionnaire
 • Informatie uit eerdere vergunningaanvragen
 • Reeds behaalde (veiligheids)certificaten zoals ISO 9001, 14001 etc.
 • Ervaringen met de aanvrager in het verleden
 • Een (eventueel) bedrijfsbezoek, hierbij zijn wij aanwezig om u met onze ervaring bij te staan.

 

Wij kunnen u helpen een quickscan uit te voeren en een actieplan op te stellen  of zelfs de gehele implementatie begeleiden als u dat wilt tot en met de audit van de Douane. Dit verzekert u van een professionele ondersteuning.

Alwin consultant Dutch Compliance Group

Neem contact op met alwin

En plan een adviesgesprek in

alwin mudde consultant

Alwin Mudde

CONSULTANT

Ik help u graag verder met advies op het gebied van AEO. 

COMPLIANCE

In de Logistieke sector worden we steeds meer ‘compliance’ aan wet en regelgeving geconfronteerd DCG ondersteund u als partner bij de naleving van wet- en regelgeving en risico management.

ISO

DCG biedt u ruime ervaring in het implementeren en onderhouden van een goed risk based kwaliteits managementsysteem, zoals ISO 9001 en 14001. Wij streven voor onze klanten naar het minimaliseren van de risico’s gebaseerd op optimale bedrijfsprocessen.

TRAINING

Wij verzorgen in samenwerking met DG-Packaging Cursussen Luchtvracht Veiligheid: conform Nationaal beveiligingsprogramma Burgerluchtvaart, MLV, CLV en BAL. Daarnaast kunnen we bij u op locatie IATA DG trainingen verzorgen